Vízlágyítás

Vízkő: a csővezetékek, bojlerek és melegvíz termelők halálos ellenfele

A kemény víz veszélyes vízkőkiválásokhoz vezet. A víz keménységének mértékegysége °nk.

16 °nk mellett és 25 m3 havi vízfogyasztásnál évente több mint 80 kg mészkő kerül az ivóvízhálózatba. Hatásos védelem nélkül az épületgépészeti rendszer nem tud sokáig ellenállni ekkora terhelésnek. Az eredmény: a csővezetékek keresztmetszete napról napra csökken, vízkő rakódik le. A lehetséges következmények a költséges javításoktól és a megnőtt energiaköltségektől egészen az eldugult csővezetékekig terjedhetnek.

Higiénia: fontos a fogyasztó egészsége szempontjából

A mészkő egy további veszélyt hordoz magában:
A vízkőlerakásoknak nem egyenletesen sima, hanem erősen töredezett a felülete. Ez ideális szaporodási helyként szolgál a baktériumoknak és csíráknak, mint például a legionelláknak. A család egészségének szempontjából ennek káros következményei lehetnek. A kevesebb vízkőlerakódás kisebb csíranövekedést, és ezzel nagyobb higiéniát jelent.

Energiaköltségek:


Már 3 mm vízkőlerakódás a hőtermelő felületén 20%-kal több energiába kerül, és ez az egyre növekvő energiaárak mellett komoly költségeket jelenthet.A vízkő elleni védekezés egyik és a legkomplexebben használható módja a vízlágyítás. A vízlágyító berendezés részei: Gyantaoszlop, vezérlőfej, sólétartály. A gyantaoszlop egy speciális műgyantával van feltöltve. Ennek a gyantának az a tulajdonsága, hogy a rajta átfolyó vízben oldott Ca és Mg ionokat megköti és így a vízhálózatba már lágy víz kerül. A vezérlőfejen egy úgynevezett maradékkeménység szabályzó szelepen keresztül kezeletlen vizet keverhetünk a kezelt vízhez, így pontosan beállítható a kívánt vízkeménység, 0°nk -tól a nyersvíz keménységéig. A vízlágyítás eredményét mérhetjük, tehát nincs vita a folyamat működéséről. Amikor a gyanta telítődik a megkötött Ca és Mg ionokkal akkor a gyantát regenerálni kell.

Az általunk forgalmazott készülékek szakszerű beüzemelés után ezt automatikusan végzik. A sólé tartályból NaCl oldatot szívnak fel a gyantára és a lerakódott Ca és Mg ionokat Na ionokra cserélik. A levált Ca és Mg ionokat a csatornahálózatba engedi víz kíséretében. A folyamat kezdődhet elölről. Fontos tudni, hogy a regenerálás ideje alatt nincs lágyvíz, de a vízellátás nem szűnik meg. Az ivóvíz kezelésére készített készülékeknél egy automata fertőtlenítő rendszer van beépítve, ami a regenerálások alkalmával a NaCl Cl-jával a gyanta felületét lefertőtleníti így garantáltan csíramentes környezetben, indulhat a következő vízlágyítási ciklus. A mennyiségvezérelt készülékeinknél is beállítható a regenerálás kívánt ideje, így kiválasztható az az időpont amikor a legkisebb esélye van a vízfogyasztásnak.

Ha erre nincs lehetőség vagy mert a fogyasztás olyan rendszertelen vagy a mértéke ingadozó akkor léteznek kétoszlopos berendezéseink amik inga üzemben működnek, tehát amikor az egyik oszlop kapacitása lemerül és elkezdődik a regenerálás, automatikusan átvált a másik oszlopra és így nem kerülhet kemény víz a rendszerünkbe. Ezek a készülékek azonban jelentősen drágábbak az egyoszloposoknál, ezért érdemes mérlegelni, hogy valóban szükséges-e ilyen készüléket alkalmaznunk.


Családi házak ivóvizének lágyítása

Egyoszlopos vízlágyító berendezés – Bewamat Bio 25 / 50 / 75

Kompakt modell elektronikus vezérléssel, optikai információs- és ellenőrző rendszerrel, automatikus szabadságkapcsolással, manuális regenerálás gombbal. Elektrolízis alapján működő, csírák ellen védő rendszer (gyantaágy fertőtlenítés). Drasztikusan lerövidített regenerálási idő. A készülék elé mechanikai szűrőt kell beépíteni és Multiblockra kell kötni flexibilis csatlakozással.

 

 

Ikeroszlopos vízlágyító berendezések – Bewamat Duo 15 / 20, AQA perla

» Kompakt berendezés 75,5 cm magasság = munkalap alatti beépítéshez alkalmas méret
» Rövid regenerálási idő a lágyvízellátás fenntartásához
» 0,2 kg / regenerálás – optimalizált regenerálósó fogyasztás
» Csekély öblítővíz felhasználás a vízkiszorítási elv alapján
» Folyamatos lágyvíz
» Az összes kereskedelmi forgalomban kapható regenerálóanyag típussal használható
(DIN 19604 szerinti tablettázott-, tömb- és törött só)

Kompakt berendezés mikroprocesszoros vezérléssel, mennyiségfüggő elsőbbségi idővezérléssel. Két lágyvizes oszloppal a sólétartályba integrálva. Egy mikroprocesszor, valamint két többutas vezérlőszelep ingaüzemben, teljesen automatikusan irányítja az összes munkafolyamatot, így 24 órán át lágyvizet, a sólévezérlés pedig pontos sóléméretezést biztosít. Előlap rövid kezelési utasításokkal, digitális kijelzővel. Szennyvíztömlők, vízkeménységmérő és DN 32/32 csatlakozó készlet. A készülék elé mechanikai szűrőt kell beépíteni és Multiblockra kell kötni.

Webes válogatás