Vízszűrés

A háztartási vízszerelvényekbe bekerülő idegen részecskék óriási károkat okozhatnak! Annak ellenére, hogy a vízművek kifogástalan vizet szolgáltatnak, javítások és új csatlakozások kiépítésénél forgács, homok, stb. szennyeződés részecskék kerülnek a csővezetékrendszerbe. Ennek pedig kellemetlen következményei lehetnek, mint pl.:

» Csöpögő csapok
» Beálló szelepek a vízvezetékekben, a háztartási gépekben
» Lyukkorrózió okozta csőtörés.A lebegő szennyeződések ellen vízszűréssel védekezhetünk. A vezetékes vizek szűrésére felületi szűrőket alkalmazunk. Ami azt jelenti, hogy egy szűrőkosáron át kerül a víz a csőhálózatba. A szennyeződések a szűrőkosárba maradnak. Az így kiszűrt szennyeződéseket rendszeres időközönként ki kell tisztítani a szűrőkosárból. A tisztítás módja szerint megkülönböztetünk cserebetétes és visszamosható szűrőket.

Cserebetétes szűrők – Europafilter WF ¾”-2”-ig

A szűrőbetét elszennyeződése után a betétet ki kell cserélni. Ezen idő alatt a vízellátást le kell állítani a szűrő elé és mögé beépített golyóscsapok segítségével, majd a szűrőpohár megbontásával a szűrőbetétet újra kell cserélni. Noha ezek a szűrők a legkedvezőbb árúak. Mégis érdemes átgondolni, hogy ezeket szerezzük-e be. Hiszen folyamatosan gondoskodnunk kell az új szűrőbetétek beszerzéséről és a beépítéskor is plusz költséget jelent a plusz golyóscsapok beépítése. Ha mindezt figyelembe vesszük többnyire megéri a kicsit drágább visszamosható szűrőket választanunk.

Visszamosható szűrők – Europafilter RS ¾”-2”-ig, Diago 18 RF ¾”-5/4”-ig, Infinity M ¾”-2”-ig

A visszamosható szűrők működése szűrés közben hasonló a cserebetétesekéhez. A szennyeződések egy szűrőkosáron belül gyűlnek össze. Az összegyűlt szennyeződések eltávolításához azonban nem kell a vízellátást lezárni, és a szűrőpoharat sem kell megbontani, csupán egy erre a célra kialakított szelepet kell megnyitnunk és a szennyeződések a szűrőpohár alján lévő tömlővéges csatlakozón keresztül távozik a rendszerből. Az általunk forgalmazott szűrőknél plusz előny, hogy a szűrő felületébe beszorult szennyeződéseket egy a porszívó résszívójához hasonló szívóél leszívja a szűrő felületéről. A szelep elzárásával a tisztítás befejeződött. Csupán egy perc az egész.

Nyomáscsökkentős szűrők – Europafilter HWS ¾”-1”-ig, Diago 18 RF Combi ¾”-5/4”-ig,
Infinity M és Infinity A vagy AP Combi ¾”-2”-ig

Bizonyos területeken előfordulhat 6 bar feletti víznyomás is. Ez károsíthatja a beépített szerelvényeket. Ezért központi nyomáscsökkentő beépítése szükséges. Erre a célra kínálunk nyomáscsökkentés szűrőket. Működésük hasonló a visszamosható szűrőknél ismertetettel, de ezen kívül tartalmaznak egy 1,5-6 bar között állítható nyomáscsökkentőt, egy manométert ahol a víznyomást kontrolálhatjuk, valamint egy visszacsapó szelepet.

 

 

 

Automata visszaöblítésű szűrők – Infinity A és Infinity AP, ¾”-2”-ig

Ezeknél a szűrőknél a visszamosást egy automatika vezérli. Léteznek időprogram alapján vezérelt szűrő és úgynevezett kettős vezérlésűek is. A kettős vezérlésű szűrő az időprogramot a szennyezettség függvényében a nyomásesés alapján felülvezérelve indít visszaöblítést. Az elektronika egy mágnesszelepet nyit meg és néhány másodperc elteltével újra tiszta a szűrőnk. Az automata szűrőket mindenképpen csatornacsatlakozásra kell kötni. Ezek a szűrők a leg magasabb komfortot nyújtják, de ezért a komfortért már mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni.

Ipari szűrők – Multipur M és A, RF M és A szűrők

Az ipari szűrőink teljes egészében sárgaréz öntvényből készülnek. DN 65 és 80 méretben a Multipur szűrőket, DN 100 és 125 méretben az RF szűrőket kínáljuk. Mindkét szűrőtípusból létezik kézi visszaöblítésű - M és automata visszaöblítésű - A típus. Az ipari szűrők esetében az automata szűrők minden esetben a kettős vezérlésűek azaz idő és nyomáskülönbség alapján is vezéreltek.

Webes válogatás